США у вівторок висловили стурбованість щодо російського втручання у президентські вибори Молдови, які обіцяють бути напруженими.

Перед другим туром виборів, який відбудеться 3 листопада, "Сполучені Штати стурбовані тим, що Росія знову спробує завадити громадянам Молдови реалізувати своє суверенне право обирати своїх власних лідерів", - йдеться у комюніке держсекретаря США Ентоні Блінкена.

"Росія зробила все можливе, щоб зірвати вибори та референдум, щоб підірвати демократію Молдови: незаконне фінансування та підкуп виборців, дезінформація та злісні кібератаки", - йдеться у заяві.

Advertisement

Вашингтон неодноразово попереджав, що Росія намагається втрутитися у внутрішні справи Молдови та перешкодити її європейській інтеграції.

На референдумі, проведеному 20 жовтня, громадяни Молдови з невеликим відривом проголосували «ЗА» приєднання до Європейського Союзу, тоді як прозахідну президентку Майя Санду очікує жорстке протистояння у другому турі 3 листопада з Олександром Стояногло, колишнім прокурором, якого підтримують проросійські соціалісти.

КНДР могла відправити до Росії зброї на понад п’ять мільярдів доларів
Більше по темі

КНДР могла відправити до Росії зброї на понад п’ять мільярдів доларів

Про це свідчать дані дослідження корейської філії німецького Фонду Фрідріха Науманна за свободу, оприлюдненого 28 жовтня.

Санду, яка перемогла підтриманого Москвою чинного президента у 2020 році, подала заявку на приєднання Молдови до Європейського Союзу після російського вторгнення в Україну у 2022 році, а переговори про приєднання розпочалися цього червня.

Advertisement

Вона провела референдум, щоб легітимізувати свою стратегію. За результатами підрахунку всіх голосів більшість виборців сказали своє "Так" ЄС – з 50,46%.