Над провінцією Північний Дарфур у Судані, де йдуть бої між урядовими військами та воєнізованим угрупованням "Сили швидкого реагування" (RSF), збили вантажний літак Іл-76,  у якому, ймовірно, перебували росіяни, повідомило російське посольство в Судані ввечері у понеділок, 21 жовтня.

«Посольство в контакті з суданською владою вживає всіх необхідних дій для з'ясування обставин цього інциденту. Ситуація ускладнюється тим, що зона аварії знаходиться в охопленому боями Дарфурі», - йдеться у повідомленні.

Advertisement

Згідно з даними сервісу Aviation Safety Network, літак, що розбився, був Іл-76Т з реєстраційним номером EX-76011. Його оператором виступала компанія New Way Cargo. Літак виконував рейс із міжнародного аеропорту "Рас-ель-Хайма" в Об'єднаних Арабських Еміратах до міста Амджарас у Чаді, що межує із Суданом.

Рютте підтвердив, що північнокорейські військові вже на Курщині
Більше по темі

Рютте підтвердив, що північнокорейські військові вже на Курщині

За інформацією генерального секретаря НАТО Марка Рютте можна напевно стверджувати, що військові КНДР вже задіяні у Курській області РФ.

Як пише портал Sudan War Monitor, який спеціалізується на висвітленні війни в Судані, збитий літак, ймовірно, перевозив вантаж для Сил швидкого реагування (RSF) і був помилково збитий самими бійцями цього угруповання. Інцидент стався приблизно о 04:00 (близько 03:00 за Києвом). 

За повідомленнями російських телеграм-каналів Shot і Mash, на борту літака перебували двоє росіян — Віктор Гранов і Антон Селіванц. Гранова називають головним інженером компанії Airline Transport Incorporation FZC, і, за даними Mash, з ним на борту могли бути ще кілька колег. Антон Селіванц був авіаінженером із Башкортостану, і його паспорт був знайдений на місці катастрофи.

Advertisement

Один із загиблих під час катастрофи літака носив значок, який ідентифікував його як головного інженера компанії Airline Transport Incorporation FZC, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах і має зв'язки з Киргизстаном. Ще один член екіпажу мав російський паспорт. Наразі інформації про тих, хто вижив у цій авіакатастрофі, не надходило.

Advertisement

Kyiv Post звернувся до своїх джерел в українських спецслужбах і запитав про можливу причетність України до цього інциденту, але не отримав відповіді на момент публікації.

Що відбувається в Судані і яку роль у цьому грає Росія - що варто знати

У квітні 2023 року в Судані почалися бої між регулярною армією під керівництвом Абделя Фаттаха аль-Бурхана, який фактично є президентом країни, і Силами швидкого реагування (RSF), якими командує Мохаммед Хамдан Дагало. 

Росія, а саме група Вагнера, була безпосередньо залучена до перевороту в Судані у 2019 році, підтримуючи Хемедті та його бойовиків у конфлікті та постачаючи зброю. Група Вагнера також доставила зенітно-ракетні системи до суданських Сил швидкого реагування (RSF).

Суданське джерело повідомило CNN у 2023 році, що близько 90 відсотків зброї RSF отримували від Вагнера. Цей канал постачання залишається відкритим, незважаючи на загибель лідера Вагнера Євгенія Пригожина та його заступника Дмітрія Уткіна в авіакатастрофі в Росії, сказало джерело.

Advertisement

У травні 2023 року начальник ГУР Кирило Буданов пообіцяв «знищити російських військових злочинців у будь-якій точці світу, де б вони не були».

В листопаді минулого року Kyiv Post публікував ексклюзивне відео, де український спецназ проводить «зачистку» бойовиків Вагнера в Судані.

У січні Kyiv Post опублікував ексклюзивне відео, на якому видно, як українські безпілотники знищують «російських найманців» та їхніх «місцевих партнерів-терористів» у Судані.

У лютому в розпорядження Kyiv Post потрапило в ексклюзивне відео, де український спецназ допитує полонених найманців ПВК “Вагнер” в Республіці Судан. На відео ув'язнені зізнаються, що їхнім завданням було потрапити в Судан і повалити там уряд.

Advertisement