Служба національної розвідки Південної Кореї (NIS) у п'ятницю надала докази того, що, за її словами, є розгортанням північнокорейських військ у Росії перед участю у війні в Україні. Зокрема, серію супутникових зображень концентрації військ.

У п'ятничному пресрелізі NIS деталізувала результати дослідження агентства щодо переміщення військ Пхеньяна, в якому йдеться, що ті, хто були розгорнуті в Росії, складалися з «1500 північнокорейських сил спеціального призначення з районів поблизу Чонджіна, Хамхунга та Мусудану» країни.

Advertisement

За їхніми даними, вони були перевезені «чотирма десантними кораблями та трьома кораблями супроводу, що належать до Тихоокеанського флоту Росії» з 8 по 13 жовтня.

NIS заявила, що «це перший раз, коли російський флот увійшов у північнокорейські води з 1990 року» і додала, що заплановано ще один раунд перевезення військ. Ймовірно, таким же способом.

Агентство заявило, що північнокорейські війська були розподілені на декількох базах на Далекому Сході Росії і стверджувало, що їм видали «підроблені посвідчення особи мешканців регіонів Якутії та Бурятії Сибіру» на додаток до російської форми та зброї, аби приховати свою особу.

Advertisement

Це твердження підтвердило попередні заяви української військової розвідки (ГУР) про створення в Росії «Спеціального бурятського батальйону» для включення військ Пхеньяна.

Військова база в Уссурійську, Приморський край Росії, з приблизно 400 північнокорейськими військовими, зібраними на плацу 16 жовтня.

«Північнокорейські солдати, відправлені до Росії, зараз дислокуються на російських військових базах на Далекому Сході, включаючи Владивосток, Уссурійськ, Хабаровськ та Благовещенськ, і очікується, що вони будуть розгорнуті на лінію фронту, як тільки вони завершать свою адаптаційну підготовку», — йдеться в пресрелізі.

Advertisement

Військова база в Хабаровську, Росія, 16 жовтня, з приблизно 240 північнокорейськими військовими. Фото: Служба національної розвідки Південної Кореї (NIS)

NIS також заявила, що північнокорейський лідер Кім Чен Ин оглядав тренування сил спеціального призначення 11 вересня та 2 жовтня перед їх розгортанням, посилаючись на фотографії, опубліковані північнокорейськими державними інформаційними агентствами.

Агентство також заявило, що на початку серпня воно виявило присутність Кім Чон Сіка, першого віце-директора Департаменту оборонної промисловості Пхеньяна та ключової фігури в розробці ракет країни, який «кілька разів відвідував північнокорейський майданчик запуску ракет KN-23 поблизу російсько-українського фронту» у супроводі «десятків північнокорейських військових офіцерів».

Advertisement

NIS також повторила тезу про постачання зброї Пхеньяном до Росії, що було висвітлено в нещодавньому матеріалі Kyiv Post.

У п'ятницю ввечері в Інтернеті почало з'являтися відео російського солдата, який коментував те, що він назвав іноземним підкріпленням, коли перед ним шикувалися чоловіки в уніформі.

Того ж вечора Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки України також опублікував відео, на якому нібито військо Пхеньяна у російському військовому таборі, розташованому в місті Сергієвка на Далекому Сході Росії, і яке начебто готується до розгортання в Україну.

Advertisement

Хоча чоловіки на відео здаються азіатського походження і на фоні ледь чутно чужорідну мову, Kyiv Post не може встановити обставини на відео.