У середу ввечері моніторингова група Беларускі Гаюн повідомила про прибуття літака ВКС РФ МіГ-31К на аеродром Мачуліщі, що за 12 кілометрів на південь від Мінська. Це викликало інтерес у військових кореспондентів. Коли наступного дня «Гаюн» повідомив про прибуття другого літака, військові експерти задумалися над можливими мотивами Москви.

Російські МіГи в Білорусі − що відомо

МіГ-31К — двомісний всепогодний винищувач великого радіусу дії, здатний нести аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал». Ця ракета, хоча й виявилася не такою високошвидкісною, як заявляли росіяни, все ж багато в чому перевершує можливості української ППО (окрім систем Patriot і SAMP-Т, кількість яких у Києва обмежена).

Advertisement

У січні Повітряні сили ЗСУ повідомили, що протиповітряна оборона перехопила 25 із 63 «Кинджалів», використаних від початку повномасштабного вторгнення, і ще два, як повідомляється, були збиті над Києвом цього тижня.

Сили оборони України вночі знищили понад 40 російських дронів
Більше по темі

Сили оборони України вночі знищили понад 40 російських дронів

Окрім ворожих безпілотників на Україну також летіли 8 ракет.

В жовтні 2022 року Росія перекинула до Білорусі три винищувачі МіГ-31К, але вивела їх звідти в квітні 2023 року. На той час вони не були задіяні в операціях, і припускалося, що це було зроблено задля їхнього захисту, зважаючи на успішні дії української ППО проти московської авіації.

Advertisement

Деякі спостерігачі вважають, що цього разу причина може бути тією ж. 14 серпня Україна здійснила масовану атаку безпілотників на військовий аеродром Саваслейка в Нижньогородській області Росії. В результаті щонайменше один МіГ-31К і два Іл-76 були знищені, а ще п'ять інших літаків, ймовірно МіГ-31К, були пошкоджені.

За словами авіаційного експерта і менеджера авіаційного сектору, керівника Інституту менеджменту та стратегій Богдана Долінце, у Росії на той час було близько десятка справних МіГ-31К. У кращому випадку (гіршому для Москви), це означає, що з ладу було виведено половину наявних літаків, а тому цілком резонно припустити, що МіГи були переміщені з міркувань захисту.

Advertisement

Чому Росія перекинула до Білорусі винищувачі МіГ-31 − що варто знати

Керівник Українського центру протидії дезінформації (ЦПД) Андрій Коваленко поділяє цю думку, але також задається питанням: чи не є це спробою провокації шляхом заохочення (або імітації) українського нападу на літак на території Білорусі, що спонукало би президента Олександра Лукашенка до безпосередньої участі у війні?

За іншою гіпотезою, яку оприлюднила інформагенція РБК-Україна з посиланням на військового коментатора, майора запасу ЗСУ Олексія Гетьмана, це може бути підготовка до чергового масованого ракетного удару, про який вже попереджала українська військова розвідка.

Костянтин Криволап – колишній інженер-випробувач КБ «Антонов», а нині авіаційний експерт і аналітик – розглядає ще гірший варіант, а саме удар «Кинджалами» безпосередньо з повітряного простору Білорусі або після перельоту на територію Росії і запуску ракет звідти через територію Білорусі. Така зміна звичного профілю атаки МіГів ускладнить українським силам перехоплення «Кинджалів». Це також дасть Росії можливість бити «Кинджалами» (дальність дії яких складає 1 500 кілометрів) по заходу України, водночас створюючи проблему для сил української протиповітряної оборони, адже їхня робота по російських літаках чи ракетах над територією Білорусі може втягнути її у війну.

Advertisement