Приблизно 200 африканських жінок працюють на заводі з виробництва дронів в особливій економічній зоні "Алабуга" в Татарстані, пише АР.

Африканські жінки працюють на заводах з виготовлення дронів Росії 

Африканки заявляли, що їх обманом змусили збирати БпЛА для використання їх у війні проти України.

Згідно з оголошеннями в соціальних мережах, цим жінкам обіцяли безкоштовний квиток на літак, гроші та "пригоди" в Європі, для чого треба було пройти комп'ютерну гру та тест на знання російської мови зі 100 слів. Однак потім їх привезли до Татарстану, де змусили працювати на заводі з виробництва зброї.

Advertisement

"Компанія займається лише виробництвом дронів. Нічого іншого", − наголосила одна з опитаних жінок.

Робітники перебувають під наглядом у гуртожитках і на роботі, мають 12-годинний робочий день, а також зарплату, меншу за обіцяну (500 доларів замість 700).

У вересні Сили оборони потрапили в засідку в Курській області − Forbes
Більше по темі

У вересні Сили оборони потрапили в засідку в Курській області − Forbes

Нараз ЗСУ намагаються пробиватися через міста Веселе та Глушкове на Курщині.

За даними АР, керівництво заводу, вочевидь, намагається перешкодити африканським жінкам виїхати, хоча деякі з них, виїхали або знайшли роботу в інших регіонах Росії.

Кремль наразі вербує жінок від 18 до 22 років із Уганди, Руанди, Кенії, Південного Судану, Сьєрра-Леоне і Нігерії, а також зі Шрі-Ланки.

Advertisement

Для цього створили онлайн-програму рекрутингу "Alabuga Start".

На сторінці програми в соцмережах сказано, що в першій половині цього року прийняли на роботу 182 жінки, переважно з країн Центральної та Східної Африки. Окрім жінок із країн Центральної та Східної Африки, "Alabuga Start" проводить набір у Південній Америці та Азії.

Прессекретарка Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равіни Шамдасані зауважила, що дії Росії можуть відповідати критеріям торгівлі людьми, якщо вербування відбувається шахрайським шляхом, а метою є експлуатація.

Росія вербує сирійських чоловіків для війни проти України

Як зазначила українська розвідка, завербованим сирійцям обіцяють російські паспорти та високу зарплатню. 

Advertisement

Зокрема, так сталося з Мохаммедом Мансурою та Вахідом Мурсала Аль-Шіблі, які воювали проти України у складі 488-го мотострілецького полку 114-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ.

У липні цього року Мансур у складі загону з 14 сирійських найманців брав участь у штурмових діях поблизу міста Сватове в Луганській області, де їх накрили вогнем ЗСУ. Запит на евакуацію поранених росіяни відхилили й наказали продовжити штурм. Поранений Мансур не виконав наказу росіян і втік з поля бою, а решта його загону була розбита, хоча російськуе керівництво оформило їх як зниклих безвісти.