Інформація про смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні підтвердилась.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону.

У Росії померла українська журналістка - що відомо

"Справді, ми провели внутрішні розслідування, і, на жаль, ця інформація підтверджена. Ми знали Вікторію. В 22-му році вона робила матеріали в Координаційному штабі. Тому для нас це надзвичайно сумна новина і для всієї української журналістики теж", - сказав Яценко.

Advertisement

Про обставини смерті зарано говорити, триває відповідна робота, щоб їх встановити.

"Я думаю, що в будь-якому випадку про ці обставини ми дізнаємося. Також, якщо в цьому є винні, ті, хто спричинив цю смерть або загибель, то вони будуть обов'язково покарані. Тому що такі злочини не мають терміну давності", - сказав представник Координаційного штабу.

Британія створила підрозділ для контролю торговельних санкцій проти РФ
Більше по темі

Британія створила підрозділ для контролю торговельних санкцій проти РФ

Він матиме повноваження накладати штрафи на компанії, які порушили санкції.

За його словами, робота щодо звільнення Вікторії з полону велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви, це був етап підготовки до її звільнення.

"Ми намагаємося постійно пам'ятати про всіх наших і військовослужбовців, і цивільних, і журналістів, які знаходяться у російській неволі, і робота постійно триває. На жаль, тут ми не встигли", - додав Яценко.

Advertisement

Сьогодні голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що батькові української журналістики Вікторії Рощиної Володимиру надійшло повідомлення про смерть доньки.

Однак пізніше він видалив повідомлення про смерть журналістки і написав нове, що інформацію треба перевірити і чекати офіційних заяв.

Згодом Юрчишин видалив і друге повідомлення.

Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі "Суспільному" розповів, що Вікторія Рощина мала бути включена до одного з найближчих обмінів полоненими.

Зникнення Вікторії Рощиної - що відомо

3 серпня 2023 року 26-річна українська журналістка Вікторія Рощина зникла під час виконання редакційного завдання в окупованих східних областях України. 

Advertisement

За словами її батька Володимира Рощина, Вікторія розпочала свою подорож 27 липня, виїхавши з України до Польщі і плануючи потрапити на окуповані території Сходу України через Росію.

Востаннє Рощина спілкувалася з родиною 3 серпня, і тоді вона сказала, що пройшла вже кілька пунктів пропуску, але не повідомила свого точного місцезнаходження.

У березні 2022 року Рощину затримала Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії. За десять днів журналістку звільнили. Того ж року Рощина отримала нагороду IWMF «За мужність у журналістиці», якою відзначили її безстрашну професійну роботу в галузі журналістики.

Advertisement

Молода українська журналістка активно висвітлювала події у прифронтових зонах та на окупованих територіях з початку повномасштабного російського вторгнення.