1 жовтня в Україні відзначають День захисників і захисниць України.

День захисників і захисниць України

До привітань доєдналися Президент України Володимир Зеленський, очільник Служби безпеки України генерал-лейтенант Василь Малюк та Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Зеленський наголосив, що незалежність України є здобутком усіх хто бореться заради неї, захищає державу і хто віддав своє життя, щоб країна жила.

"Вічна та світла пам’ять усім українським героям! Вічна вдячність за те, що Україна є", − зауважив Президент.

Advertisement

Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Телеграм

За даними Генерального штабу ЗСУ, в цей день Зеленський відзначив воїнів державними нагородами, вручив бригадам бойові прапори та присвоїв почесні найменування.

СБУ та Нацполіція затримали агентів РФ, які підпалювали військові авто на Прикарпатті
Більше по темі

СБУ та Нацполіція затримали агентів РФ, які підпалювали військові авто на Прикарпатті

Поплічкими РФ знищували автівки, які знаходилися на техобслуговуванні.

 

Малюк зазначив, що завдяки захисникам і захисницям України в Росії регулярно палають військові аеродроми та злітають у повітря арсенали. Водночас статистика ворожих втрат, як техніки, так і особового складу, постійно зростає.

"Усе це – результат надзусиль і мужності воїнів Сил оборони України, які безмежно й віддано люблять свою країну та готові віддати за неї найдорожче", – пояснив керівник СБУ.

Advertisement

Малюк додав, що під час захисту своєї ідентичності, українці стали нацією Героїв, а кожен сантиметр української землі – місцем подвигу.

Водночас Сирський пояснив, що цей день є святом тих, хто, попри скепсис усього світу, дав бій так званій "другій армії світу" та зупинив її.

"Це свято тих, хто вже на щиті, але до останнього подиху не випустив зброї. І назавжди вписав свої імена у скрижалі пам'яті українського народу. Вічна слава нашим героям, полеглим у боях за Україну", – додав Головком.

Advertisement

День захисників і захисниць України – що треба знати

День захисників і захисниць України – державне свято України, що відзначається щороку 1 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою "День захисника України". Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня.

З 2015 року є державним святом і неробочим днем. У серпні 2021 року свято було перейменовано на "День захисників і захисниць України" для встановлення статевої рівності.