Служба безпеки України (СБУ) та Офіс генерального прокурора оголосили про підозру очільниці Центрального банку Росії Ельвірі Набіулліній у фінансуванні війни проти України.

Про це повідомило СБУ.

В Україні оголосили про підозру очільниці Центробанку РФ - подробиці

За матеріалами справи, Набіулліна була завчасно поінформована про плани Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну.

Вона приймала рішення про забезпечення військової агресії.

Зокрема, Набіулліна змінила стратегію роботи Центробанку для підтримки війни та уникнення санкцій, застосованих проти РФ за вторгнення в Україну, а також для полегшення фінансування російських збройних угруповань.

Advertisement

Кошти, які перебувають на рахунках Центробанку, відкритих в іноземних юрисдикціях, фактично є одним із інструментів ведення війни.

Йдеться про майже 300 млрд доларів, які завдяки міжнародним партнерам України заблоковані на рахунках Центробанку РФ по всьому світу.

Розвідка США: удари України вглиб РФ можуть спровокувати російську агресію в Європі
Більше по темі

Розвідка США: удари України вглиб РФ можуть спровокувати російську агресію в Європі

Розвідка США припускає, що удари України далекобійною зброєю по Росії можуть спровокувати диверсії в Європі та атаки на військові бази США.

На підставі доказової бази, зібраної СБУ та ОГП, ці кошти у перспективі можуть підлягати конфіскації.

У межах відповідного кримінального провадження нову підозру за ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) отримала Набіулліна.

Advertisement

СБУ оголосили про підозру генералу, який командував ударом по Охматдиту - подробиці

10 вересня Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора заочно повідомили про підозру російському генералу, який командував ракетним ударом по медичному корпусу Національної дитячої лікарні «Охматдит» у Києві.

Ним виявився генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, який на той час був командувачем дальньої авіації військово-повітряних сил ПКС Росії.

За наказом Кобилаша 8 липня 2024 року о 9 год. 15 хв. російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні у Києві.

У березні 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Кобилаша якраз за ці воєнні злочини.

Advertisement