Україна отримала перші зенітні системи Skynex від німецької Rheinmetall ще у квітні 2023 року, але лише у середу на цьому тижні оприлюднила кадри, на яких ця сучасна система показана в дії.

Відео, ймовірно, зняте на полігоні ВПС Збройних сил України, демонструє темп стрільби німецької системи – 1000 пострілів на хвилину – снарядами 35 x 228 мм Advanced Hit Efficiency and Destruction (AHEAD).

 

Відео дозволяє глядачеві в реальному часі відчути усі переваги роботи Skynex з її автоматизованим супроводженням цілей, керованим електрооптичною системою, інтегрованою з радаром, а також спостережним радаром X-TAR3D, здатним виявляти цілі на відстані до 50 кілометрів.

Advertisement

На оприлюднених кадрах також видно, як бойовою частиною зброї можна керувати дистанційно з віддаленого командного пункту.

Що таке система ППО Skynex 

Система Skynex має стати ключовим елементом інтегрованих систем протиповітряної оборони поряд із таким ракетами ППО, як Iris-T, AIM-9X або Stinger. Платформа може бути встановлена ​​на бронемашині або облаштованій вантажівці з адаптованими радарами та оптичними системами наведення.

Уночі Росія атакувала три енергооб'єкти - Шмигаль
Більше по темі

Уночі Росія атакувала три енергооб'єкти - Шмигаль

Попри атаку енергосистема працює у збалансованому режимі, вимкнень електропостачання не заплановано.

Схоже, що Україна використовуватиме систему Skynex у режимі демонтованої стаціонарно розміщеної платформи як засіб ППО, що захищатиме ключові українські цілі високої цінності. Це спростить обслуговування системи та прискорить її підготовку до бойового застосування.

Advertisement

Кожен снаряд цієї системи важить 1,7 кілограма, а вага бойової частини – 750 грамів.

Снаряд містить сім боєзарядів. Після пострілу, у безпосередній близькості від цілі, снаряд випускає 152 3,3-грамові вольфрамові флешети, запрограмовані на самознищення у разі, якщо постріл не буде влучним.

Гармата має початкову швидкість стрільби 1050 метрів за секунду, а максимальна дальність влучання складає 5 кілометрів трохи більше ніж за вісім секунд.

Advertisement