У вівторок, під час одного з виступів у межах власної президентської кампанії, кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що Америка «дуже близька до Третьої світової війни», і пообіцяв своїм прибічникам, що він «вийде з неї», маючи на увазі Україну. Він звинуватив президента США Джо Байдена та віцепрезидентку Камалу Гарріс у тому, що вони «втягнули американців у цю війну» та продовжують підтримувати Київ.

Advertisement

«Байден і Камала втягнули нас у цю війну в Україні, і тепер вони не можуть нас звідти вивести», — наголосив він у своєму виступі й додав: «Вони не можуть нас витягти. Я дивився на нього [Байдена — ред.] : «Ми переможемо, ми будемо…» Він говорив це протягом трьох років».

Спадкоємець нерухомості, якому вдалося уникнути призову під час війни у ​​В’єтнамі через нібито кісткові шпори на ногах, продовживши навчання на факультеті бізнес-менеджменту, прочитав слухачам лекцію, в якій поділився свім баченням сучасної військової історії Росії.

США попереджають Трампа про загрозу ймовірного замаху з боку Ірану
Більше по темі

США попереджають Трампа про загрозу ймовірного замаху з боку Ірану

Сам експрезидент наголосив, про можливі нові спроби замаху на нього.

«Вони били Гітлера, вони били Наполеона. Ось що вони роблять. Вони чинять спротив, і це неприємно», – пояснив експрезидент, який неодноразово хвалився тим, що вони з автократичним російським лідером «добрі друзі».

Advertisement

Він укотре назвав президента Володимира Зеленського «найкращим комівояжером на Землі», заявивши, що «щоразу, коли Зеленський приїжджає до Сполучених Штатів, він повертається із сотнею мільярдів», що є звичним наративом Трампа, коли той звертається до прихильників.

«Але ми застрягнемо в цій війні, якщо я не стану президентом. Я зроблю це. Я домовлюся. Я вийду. Ми повинні вийти", – додав Трамп.

Кандидат продовжував стверджувати, що Вашингтон дав Києву «близько 300 мільярдів доларів», тоді як Європа дала «незначну частину від цієї суми».

Advertisement

«Як ви думаєте, Байден лежить вночі й думає, як змусити Європу заплатити? Ні, він спокійно спить!» – підсумував Трамп.

За даними вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW), станом на лютий цього року європейські, азійські союзники Америки та країни-союзниці США по НАТО виділили понад 178 мільярдів доларів на підтримку України. Ця сума є більшою, ніж США зобов'язалися надати на той час.

Після тривалої міжпартійної боротьби у Вашингтоні та голосування за законопроєкт про фінансування, проти якого виступав Трамп, у квітні США виділили Україні додаткові 61 млрд доларів. Тим не менш, за даними американської Ради з міжнародних справ, Вашингтон виділив Україні загалом 175 млрд доларів з урахуванням ухваленого суперечливого законопроекту.

Advertisement

Зеленський заявив у Радбезі ООН, що «Росію можна лише змусити до миру»

Виступаючи в Раді Безпеки ООН у вівторок, Зеленський повторив свою тезу про те, що Росія порушила Статут ООН, скоївши безліч воєнних злочинах в Україні, тому не може посилатися на його положення для виправдання своєї агресії.

«Насправді, у власний збочений спосіб, у своєму кривому світі [Росія – ред.] посилається на Хартію. Це просто божевілля», – сказав Зеленський, назвавши повномасштабне вторгнення в суверенну країну міжнародним злочином.

 «І тому ця війна не може просто «затихнути», — наголосив Зеленський у Раді й додав: «Тому цю війну неможливо припинити розмовами. Нам потрібні дії».

Advertisement

У понеділок президент висловив ті ж міркування під час виступу на «Саміті майбутнього», зазначивши, що ті самі сім членів ООН на чолі з Росією були єдиними противниками «Пакту майбутнього», спрямованого на поступову відмову від викопного палива.

«Росію можна лише змусити до миру. І це саме те, що потрібно: примусити Росію до миру як єдиного агресора у цій війні, єдиного порушника Статуту ООН», – наголосив Зеленський.

«У нас немає різних версій Статуту ООН для різних частин світу», — сказав український президент і уточнив: «Немає окремого статуту ООН для БРІКС або G7. Не існує окремого російсько-іранського статуту ООН або окремого китайсько-бразильського статуту ООН. Є єдиний Статут ООН, який об’єднує всіх і повинен об’єднувати всіх».

Advertisement

У середу, 25 вересня, Президент України має виступити на 79-й сесії Генасамблеї ООН.

Депутат, звинувачений у пропонуванні хабаря українському високопосадовцю у розмірі 10 тис. біткойнів за вигідні онтракти на відновлення інфраструктури, втік до Румунії

Анонімне джерело повідомило AFP, що український депутат, звинувачений у пропонуванні хабаря високопоставленому урядовцю, втік до Румунії.

Члена партії Зеленського «Слуга народу», депутата Андрія Одарченка, заарештували в листопаді 2023 року за звинуваченням у пропозиції $10 тис. у криптовалюті Bitcoin керівнику відомства, яке займається фінансуванням відновленням пошкодженої інфраструктури країни.

За даними джерела AFP, минулого тижня Одарченко перетнув кордон з Румунією в районі міста Вікову-де-Сус.

Одарченко цього місяця не з'явився на засідання суду, а раніше відкидав звинувачення, стверджуючи, що став жертвою політичних переслідувань.

Румунія залишається популярним притулком для українських чоловіків, які ухиляються від мобілізації. Таких чоловіків щодня помічають біля кордону у Закарпатті, зокрема на березі річки Тиса. За даними прикордонної служби, з початку війни кордон із Румунією перетнули близько 17 000 українців.