Служба безпеки України заочно повідомила про підозру двом російським військовим, які знущалися з чотирьох українських полонених під час наступу армії РФ на Харків у 2024 році.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

СБУ викрили військових РФ, які знущалися з українців

Командир 3-ї стрілецької роти 153-го танкового полку 47-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Збройних сил РФ Олексій Кіпрін та старший стрілець 2-го взводу 3-ї стрілецької роти Олексія Кучманова у травні-червні цього року обидва фігуранти брали участь у повторному наступі армії РФ на Харків.

Advertisement

У ході боїв у районі селища Стариця Чугуївського району Кіпрін та його підлеглий разом із трьома спільниками взяли у полон чотирьох українських воїнів.

Під час конвоювання зв’язаних військовополонених фігуранти били їх, збивали з ніг, імітували страту, здійснюючи постріли поруч з їхньою головою.

СБУ схопила поплічника РФ, який підпалив авто ЗСУ та Червоного Хреста
Більше по темі

СБУ схопила поплічника РФ, який підпалив авто ЗСУ та Червоного Хреста

Ним виявився 21-річний переселенець з Вінницької області, який шукав легкого заробітку.

Усі тортури Кіпрін фіксував на камеру свого мобільного телефону, а потім виклав це відео в інтернет.

Після документування вчинених воєнних злочинів РФ та проведення відповідних експертиз була сформована доказова база на обох фігурантів.

На підставі цих матеріалів слідчі СБУ повідомили Кіпріну і Кучманову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Advertisement

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення обох російських військових до відповідальності.

СБУ схопила банкіра, який працював на ворожу воєнну розвідку в Харкові

5 вересня Служба безпеки України повідомила про затримання чергового агента воєнної розвідки Росії, який працював на російського шпигуна – росіянина, що був співробітником українського банку й готував удари по обласному центру.

Він об’їжджав місто на власному авто й приховано збирав дані про розташування військових об’єктів на телефонну камеру, а також збирав для росіян інформацію про місця та наслідки повітряних ударів Росії по місту.

Advertisement

Отримані дані надавалися російському шпигуну під час особистих зустрічей, а також за допомогою месенджера.