Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує супутники з Китаю для фотографування атомних електростанцій в Україні для підготовки до потенційного удару по них.

Про це пише Укрінформ з посиланням на інтерв'ю Зеленських для Abc News.

Росія готується до удару про ядерних об'єктах України

«Нещодавня інформація свідчить про те, що Росія використовує китайські супутники і фотографує деталі об'єктів на ядерних об'єктах. І з нашого досвіду, якщо Росія фотографує певні об'єкти, то існує загроза атак по ядерних об'єктах», - сказав Зеленський.

Advertisement

Президент не уточнив, чи були китайські супутники, які використовувала Росія, комерційними чи контролювалися китайським урядом.

Проте додав, що поділиться інформацією, яку має Україна, з лідерами, які можуть вплинути на Росію, і назвав це «ядерним терором».

В Abc News зазначили, що якщо інформація підтвердиться, використання китайських супутників для фотографування українських атомних електростанцій стане ще одним прикладом допомоги Китаю у збройній агресії Росії.

Хроніка війни в Україні. 27 вересня: “Це пропозиції щодо капітуляції”
Більше по темі

Хроніка війни в Україні. 27 вересня: “Це пропозиції щодо капітуляції”

Байден вітає Зеленського з новим фінансуванням; Республіканці просять відкликати українського посла; Гарріс заявляє про постійну підтримку Києва; Трамп зустрінеться із Зеленським у Нью-Йорку.

Це також поставило б під сумнів потужність власних супутникових можливостей Росії.

Деякі експерти вважають, що Росія навряд чи буде безпосередньо націлюватися на реактори атомних станцій.

Advertisement

РФ «може завдати і завдає численних ударів по трансформаторних підстанціях, які постачають енергію на атомні електростанції і розподіляють енергію від реакторів по решті території країни.

Такі атаки не тільки перешкоджають розподілу енергії до решти енергосистеми, але й створюють загрозу безпеці енергосистеми», - писали Джек Уотлінг і Дар'я Долзікова у звіті британського оборонного аналітичного центру «Королівський інститут об'єднаних служб» (RUSI).

Дрони РФ пролітали за кілька кілометрів від Хмельницької АЕС - подробиці

На початку вересня під час однієї з атак російські ударні безпілотники пролітали всього за кілька кілометрів від Хмельницької атомної електростанції.

Advertisement

Команда МАГАТЕ почула безпілотники, постріли і була змушена сховатися в укритті.