У 2004 році Австралія придбала 59 основних бойових танків M1A1 Abrams в США. Вони були зняті з озброєння в липні цього року, оскільки Канберра почала отримувати модернізовані M1A2 SEPv3 Abrams, які були замовлені в 2022 році (вартість угоди - близько 2,5 млрд дол.). Незважаючи на те, що їм 20 років, M1A1 Австралія використовувала відносно мало. 

Видання The Sydney Morning Herald на вихідних повідомило, що коли австралійський уряд вже обговорював з адміністрацією Байдена відправку законсервованих танків Abrams для України. Посилаючись на джерела в уряді, повідомляється, що міністр оборони Австралії Річард Марлз раніше вивчав «різні варіанти» надання танків Україні.

Advertisement

Австралія збирається передати танки “Абрамс” Україні - що відбувається

Оскільки танки виготовлені в США та містять обладнання, яке регулюється експортними правилами США щодо міжнародної торгівлі зброєю (ITAR), щоб відправити танки до України потрібен офіційний дозвіл Вашингтона.

Пентагон закликав надати Україні снаряди з білим фосфором
Більше по темі

Пентагон закликав надати Україні снаряди з білим фосфором

Однак адміністрація чинного президента Сполучених Штатів декілька разів відхиляла ідею.

Втім, це має бути формальністю, оскільки США вже надали Україні 31 модернізований M1A1.

Перед схваленням австралійська армія огляне кожен танк і визначить обсяг ремонтних робіт, необхідних для повернення їх до робочого стандарту. Майкл Шобрідж, колишній чиновник оборони Австралії, сказав: «Ці танки все ще в хорошому стані. Українці ведуть війну за виживання, тому ми маємо відправити їх туди якомога швидше».

Advertisement

Київ, Білий дім і Канберра визначать, що необхідно для навчання екіпажів Abrams для України, але навчання це має відносно коротким, і, можливо, навіть його можна буле провести в Україні. ЗСУ експлуатують “Абрамси” вже протягом певного часу, тому вже мають навчений та досвідчений персонал.

Після цього три уряди повинні будуть підготувати матеріально-технічний план для передачі транспортних засобів та їхнього транспортування в Україну, яке, ймовірно, відбуватиметься морським або повітряним транспортом до країни НАТО, а потім залізницею або, можливо, автомобільним транспортом до України.

Advertisement

Роль української діаспори Австралії у передачі “Абрамсів” для України

В Австралії є велика та активна українська діаспора, яка разом з опозиційними партіями активно закликала Канберру поставити Києву військову техніку та протестувала проти іншої списаної техніки, такої як патрульні машини, бронетранспортери та всюдиходи. , були виставлені на продаж в Інтернеті.

Раніше цього року повідомлялося, що міністерство оборони Австралії відмовилося відправити свій парк знятих з експлуатації гелікоптерів MRH-90 Taipan в Україну, незважаючи на офіційні запити Києва, замість цього вирішило розібрати літаки та продати їх компоненти окремо.

Тіньовий міністр закордонних справ Австралії Саймон Бірмінгем сказав, що «рішення поховати, а не подарувати гелікоптери Taipan, що вийшли з експлуатації, збентежило багатьох і не повинно повторюватися з танками Abrams».

Advertisement

Він додав: «Напевно, найпростіше, що Австралія може дати Україні, — це обладнання, яке більше не потрібне нашим силам оборони і яке, за словами України, може їм допомогти».

Рішення відправити танки M1A1 в Україну не матиме негайного впливу на оперативну безпеку Австралії, оскільки M1A2 SEPv3 Abrams є останнім і найдосконалішим варіантом танка. Модернізація включає покращений бронезахист, інтегровані активні протиракетні системи, а також вдосконалені системи управління вогнем і зв’язку.

Разом з нещодавніми обіцянками додаткових бойових танків Leopard з Німеччини, отримання цих M1A1 стане життєво важливим для української армії, яка бореться на полі бою проти чисельної переваги Росії у військах і техніці.

Advertisement

За інформацією джерел видання в австралійському уряді, дискусії між Канберрою та Вашингтоном тривають у контексті стратегічної важливості підтримки України для збереження балансу сил у Європі. Позиція, яку щиро підтримують опозиційні партії.

Бірмінгем сказав Kyiv Post, що «австралійська підтримка України не повинна бути половинчастою, оскільки їхня [України] боротьба також є випробуванням для всіх демократичних націй».