15-та бригада артилерійської розвідки «Чорний ліс» знищила дивізіон ЗРК С-400 «Тріумф» у травні цього року, і не лише цю установку останнім часом, пише Українська правда

Знищення дивізіону відбулося ще навесні, але відео пошкоджень оприлюднили лише зараз.

Знищення ЗРК С-400 Тріумф” у травні 2024 - як це було

За інформацією Костянтина, командир взводу БПЛА 15-ї бригади, виявити російську С-400 було неважко, а от вразити її було складно. За його словами, С-400 зазвичай захищений кількома менш потужними системами ППО, призначеними для перехоплення розвідувальних безпілотників.

Advertisement

Командир розповів виданню, що вони мають загальне розуміння потенційних прогалин у російській системі захисту. Втім, визнав також і те, що іноді українські бійці наражаються й на нерозпізнані РЕБ-системи, які можуть заважати операціям наших військових.

Іран показав модернізовані «шахеди»
Більше по темі

Іран показав модернізовані «шахеди»

На параді в Ірані показали модернізований «Шахед-136B», який може летіти 4000 кілометрів.

Перший безпілотник, запущений для полювання на С-400, був збитий російськими військами. Костянтин сказав: «Взагалі-то посилати другий борт було тупим рішенням. Бо якщо тебе збили перший раз, то значить, ворог працює в активному режимі. Навряд чи вони такі сидять: "А, ну цей збили, йдемо відпочивати". Шанс на таке мінімальний, не більше як випадковість».

Advertisement

Незважаючи на це, винищувачі запустили другий безпілотник, який успішно досяг системи С-400. «На окремих ділянках стоять С-300 і С-400, які постійно маневрують. Ці системи раніше не «чіпали», вони розміщувалися досить далеко від лінії фронту, через що росіяни розслабилися», – сказав Костянтин.

Він також пояснив, що російські війська зазвичай мають окремі пускові та радіолокаційні станції та командні пункти. «Вони були настільки недбалими, що зібрали все разом. Ми дивилися на екран і думали: «Цього не може бути». Тож у нас не було іншого виходу, як одним ударом вдарити по всьому батальйону», — додав він.

Advertisement

Костянтин зазначив, що хоча С-400 перехопила деякі випущені по ньому ракети, інші успішно вразили систему. Російські війська справді збили один український безпілотник, який налітав на літак, атакуючи російську ракетну систему зенітно-ракетним комплексом «Панцир», забезпечуючи точкову оборону комплексу.

«Ця історія не поодинокий випадок. Ми знищили не тільки С-400, а й С-300 і С-350», – сказав Костянтин.

На відео безпілотника, місце та час зйомки якого Kyiv Post не зміг самостійно перевірити, видно запуск ракет із комплексу С-400, який складається з чотирьох пускових установок і командного пункту. 

Потім можна побачити два точних влучення касетних боєприпасів у момент пуску ракет, що призвело до знищення чотирьох із п’яти машин і детонації боєприпасів.

Advertisement

На кадрах також видно уцілілу пускову установку, що виглядає пошкодженою та горить. Ймовірно, російські оператори та допоміжний персонал, дислокований подалі від пускових установок, поспішно залишили територію, ймовірно, вивозять поранених.

ЗРК С-400 “Тріумф” - що про нього відомо

С-400 — російська зенітно-ракетна система, призначена для захисту від атак з повітря, балістичних ракет, крилатих ракет і безпілотників на великих і середніх дистанціях. Взятий на озброєння у 2007 році, він може вражати цілі на відстані до 400 кілометрів, використовуючи відповідні радари для виявлення, координації та відстеження цих цілей.

"Українська правда" повідомляє, що з початку повномасштабного вторгнення 15-та бригада "Чорний ліс" ліквідувала цілий полк ППО російських військ загалом кількістю до 30 одиниць техніки.

Advertisement

Командир бригади Олександр Попов сказав: «Я радий, що ці системи неможливо відновити чи відтворити навіть за рік».

Він додав: «Неважливо, скільки ці комплекси коштують. Важливо те, що їх відновлення є технологічно складним і трудомістким».

Попов також зазначив, що бригада знищила як засоби радіоелектронної боротьби, так і новітні радіолокаційні системи. «Були і розробки 2023-го року, які ще не пішли в серію, але вони уже нами знищувалися», — додав він.

На початку повномасштабного вторгнення Україні не вистачало пілотів БПЛА та безпілотників, що обмежувало можливості артилерійської розвідки контролем лінії зіткнення, пише «Українська правда».

Advertisement

Однак до літа 2024 року піхотні підрозділи на фронті наситилися розвідувальними безпілотниками малого радіусу дії, що дозволило пілотам бригади “Чорний ліс” зосередитися на глибших  ударах — 30 кілометрів і далі — по території Росії.

Вранці 3 серпня Збройні сили України (ЗСУ) провели масштабну операцію в тимчасово окупованому Криму, успішно вразивши російський підводний човен , обладнаний для розміщення крилатих ракет «Калібр», разом із чотирма зенітними ракетами С-400.

Тоді у Генштабі ЗСУ повідомили, що в координації з Військово-Морськими Силами українські підрозділи пошкодили також чотири пускові установки ЗРК "Тріумф".