Євген Серебряков, підозрюваний у підриві автомобіля офіцера ГРУ Андрія Торгашова у Москві в середу, 24 липня, нібито отримав це завдання від Служби безпеки України (СБУ). Він розповів, що куратор обіцяв йому українське громадянство та 10-20 тисяч доларів.

Підозрюваного у замаху на Торгашова затримали - подробиці

24 липня Серебрякова затримали у Туреччині, куди він вирушив одразу через декілька годин після замаху на Торгашова, та літаком доставили до Росії. З Туреччини чоловік збирався до України.

Advertisement

За словами підозрюваного, у лютому 2023 року він за власною ініціативою "вийшов" на адміністратора одного з пабліків для того, щоб співпрацювати зі спецслужбами України. 

“Я почав спілкуватися з Іллею, який, на мою думку, є співробітником СБУ. Ми з ним спілкувалися у месенджері, так само була одна зустріч у Стамбулі. Після цього я забрав компоненти для СВУ, Ілля запропонував ліквідувати офіцера”, - розповідає на відео чоловік.

Розвідка США: удари України вглиб РФ можуть спровокувати російську агресію в Європі
Більше по темі

Розвідка США: удари України вглиб РФ можуть спровокувати російську агресію в Європі

Розвідка США припускає, що удари України далекобійною зброєю по Росії можуть спровокувати диверсії в Європі та атаки на військові бази США.

За інструкціями Іллі чоловік зібрав вибуховий пристрій, заклав його під автомобіль.

“Ілля обіцяв мені українське громадянство та винагороду від 10 до 20 тисяч доларів", - розповів Серебряков.

Kyiv Post звернувся до речника СБУ за коментарем щодо участі українських спецслужб у підриві офіцера ГРУ в Москві. Втім, на момент публікації Kyiv Post не отримав відповіді.

Advertisement

Раніше суд у Москві призначив фігуранту заочний арешт, після допиту Серебрякова помістять під варту.

Підрив авто Андрія Торгашова - що варто знати

Вранці в середу, 24 липня, в автомобілі Toyota Landcruiser на стоянці біля житлового будинку на вулиці Синявинській у Москві вибухнув пристрій.

Згідно з повідомленням Ірини Волк, прес-секретаря Міністерства внутрішніх справ Росії, в офіційному Telegram-каналі було встановлено, що жертвою вибуху став 49-річний майор ГРУ Андрій Торгашов.  За словами Волк, бомба вибухнула, коли він і його дружина Майя сідали в автомобіль.

Advertisement

Як пише телеграм-канал Astra, Торгашов обіймає посаду заступника начальника центру супутникового зв'язку військової частини 33790, дислокованої в Підмосков'ї.

За даними Baza, військовому вибухом відірвало ступні, а його дружина зазнала рваних ран обличчя. Обох госпіталізували до Боткінської лікарні, при цьому офіцер був у вкрай тяжкому стані, зазначав канал. За  словами  джерела у правоохоронних органах, замах на майора могли організувати у зв'язку з його професійною діяльністю.

Однак повідомлення в середу вдень поставили під сумнів попередні заяви, оскільки і Торгашов, і його дружина виступили перед російськими ЗМІ, підтвердивши, що вони не причетні до цього, і що постраждала інша пара. Торгашов сказав, що він «ніколи не володів Land Cruiser» і навіть не жив у цьому районі.

Advertisement