Євросоюз знову підтвердив підтримку всім зусиллям зі встановлення обставин катастрофи відповідно до резолюції Радбезу ООН 2166 і знову закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття літака, зазначається у заяві високого представника ЄС від імені усіх 27 країн-членів Європейського Союзу.

ЄС засудив збиття Росією літака MH17

У документі нагадали, що 17 листопада 2022 року суд у Гаазі засудив трьох осіб до довічного ув’язнення за участь у збитті рейсу MH17. В ЄС наголосили, що всі докази, представлені спільною командою слідчих і переданих на розгляд Європейського суду з прав людини та до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), свідчать, що ракетна система земля-повітря "БУК", використана для збиття рейсу літака, належить ЗС РФ.

Advertisement

"Жодна операція Росії з дезінформації не може спростувати ці головні факти, що були встановлені законним судом", – наголосили в заяві.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Євросоюз взяв до відома процедурні ініціативи Нідерландів проти РФ у Європейському суді з прав людини, а також подання, ініційовані Австралією і Нідерландами перед Радою ICAO.

Рейс MH17 – що відомо

Церемонія вшанування пам'яті загиблих відбудеться завтра біля меморіального комплексу пам'яті жертв трагедії МН17 поблизу аеропорту "Схіпхол", звідки MH17 17 липня 2014 року вилетів у свій останній рейс.

Advertisement

Спільна слідча група з розслідування збиття літака рейсу МН17 раніше дійшла висновку, що президент РФ Владімір Путін приймав рішення щодо постачання важкого озброєння бойовикам ДНР, а 12 червня Європейський суд із прав людини розпочав усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти Росії". Тоді ж із Нідерландів до Страсбурга прибули родичі загиблих у катастрофі.

У 2020 році Нідерланди подали до ЄСПЛ міждержавну заяву проти РФ щодо збиття у 2014 році пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 його пасажирів.

Advertisement