Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі в Києві 2 липня наблизилися до розв'язання застарілих проблем. Орбан і Зеленський домовилися працювати над угодою щодо вирішення двосторонніх непорозумінь, повідомляє кореспондент Європейської правди.

Зеленський та Орбан провели переговори - що відомо

"Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами", – сказав Зеленський. 

Advertisement

Орбан також висловив бажання підписати з Україною глобальну угоду про співпрацю.

"Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами, ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими сусідами Угорщини", - сказав Орбан.

ЄС підтримуватиме Україну незалежно від дій нової адміністрації Штатів
Більше по темі

ЄС підтримуватиме Україну незалежно від дій нової адміністрації Штатів

На початку повномасштабної війни ЄС не очікував, що Україна довго чинитиме спротив окупантам.

Він також повідомив, що Угорщина готова підтримати модернізацію української економіки і має намір допомагати Україні під час свого головування в Раді ЄС.

Крім того, під час переговорів із Зеленським Орбан просував ідею негайного припинення вогню, яка є у всіх проросійських "мирних планах", але не наполягав на ній.

Advertisement

"Я дуже вдячний президенту за його відверту думку з цього питання", - сказав він, пообіцявши донести почуте до інших лідерів ЄС.

Також Зеленський оголосив про домовленість про відкриття першої школи для україномовних дітей в Угорщині, яку також фінансуватиме Угорщина.

"Ми відкриємо стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці почувалися в Угорщині як вдома", - сказав Орбан.

Візит прем'єр-міністра Угорщини до Києва - подробиці

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, найбільш проросійський лідер ЄС, прибув до Києва у вівторок, 2 липня. Як повідомляє Європейська правда, кортеж прем'єра з численних автомобілів прибув до угорського посольства рано вранці.

Advertisement

Це його перший візит в Україну після повномасштабного вторгнення понад два роки тому. Зокрема, візит збігається з початком головування Угорщини в ЄС на ротаційній основі.

Угорський прем'єр-міністр є єдиним лідером ЄС, який підтримує тісні зв'язки з Москвою, попри її напад на Україну. 61-річний Орбан, який найдовше перебуває на посаді лідера блоку, також критикує санкції проти Росії і виступає проти євроінтеграційних амбіцій України, хоча і не блокує переговори про вступ до Євросоюзу.Орбан відмовився надсилати зброю Києву і закликав до припинення вогню і мирних переговорів, заявивши, що в ЄС він "бореться лише за мир".

Уряд Віктора Орбана висунув Києву 11 вимог для вступу України в ЄС - що варто знати

Вимоги передбачають поступки, пов'язані з мовою, освітою, політичним представництвом і культурними правами угорців Закарпаття. 

Advertisement

Половина умов стосується угорськомовної освіти. Зокрема, використання угорської мови в освітньому процесі, можливість отримати переклад угорською завдань ЗНО та національного мультипредметного тесту. 

Частина угорських вимог стосується політичного представництва національних меншин. Угорщина хотіла б, аби нацменшини були представлені у парламенті. 

Також є пункти щодо статусу територій, де історично проживають українські угорці. Наприклад, автоматично визнати «традиційно угорськими» усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили. 

Частина цих пунктів є проблемними й досягти компромісу щодо них не вдається. Зазначається, що деталі списку поступово змінюються та уточнюються угорською стороною під час переговорів. 

Advertisement