Уряд Фінляндії передасть Україні новий пакет військової допомоги на суму близько 159 мільйонів євро, пише Yle.

24-й пакет допомоги від Фінляндії

Як зазначається, обладнання, що міститься в цій партії, обійдеться Фінляндії приблизно в 159 мільйонів євро.

"Фінляндія віддана підтримці України в її боротьбі проти невиправданої агресії Росії. Йдеться не лише про Україну, але й про право всіх вільних народів на гідне існування. Ми, фіни, навчилися на власній історії, наскільки важливим є це питання", – наголосив міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен.

Advertisement

Наразі уряд не розголошує подробиць точного змісту військового пакету допомоги з метою забезпечення ефективної доставки.

Також фінський уряд зазначив, що Фінляндія бере участь у чеській ініціативі зі спільної закупівлі боєприпасів. У першому проєкті змін до бюджету на 2024 рік Міністерству оборони виділили необхідні кошти для участі в ініціативі.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Окрім того, Фінляндія вирішила взяти участь у бронетанковій коаліції, яку очолюють Польща, Німеччина та Італія, а також у коаліції з інформаційних технологій на чолі з Естонією та Люксембургом. 

Загальна вартість оборонного обладнання, надісланого Фінляндією в Україну, становить 2,2 мільярди євро.

Advertisement

Фінські інструктори підготували тисячі українських військових

Нагадаємо, що 50 фінських тренерів брали участь у місії EUMAM і 20 – в операції Interflex під проводом Британії.

Як зазначали в міноборони Фінляндії, навчання для українських воїнів організували в межах операцій під керівництвом ЄС і Великобританії для програми EUMAM у Німеччині та Польщі, але навчання також проводилося у Фінляндії. Більшість інструкторів були кадровими військовослужбовцями ЗС Фінляндії, хоча участь брали й резервісти, які виступали в ролі інструкторів як солдати-контрактники.

Українські солдати пройшли базову підготовку, підготовку спецпідрозділів, медичну підготовку, підготовку з лідерства, а також піхотну й протитанкову підготовку.

Advertisement

Метою програми є підготовка 60 тисяч солдатів до літа.