У Брюсселі Президент Володимир Зеленський підписав безпекову угоду з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Україна уклала безпекову угоду з ЄС - подробиці

Спільні безпекові зобов’язання між Європейським Союзом і Україною підписали перед початком робочого засідання Європейської ради керівники України і ЄС у присутності лідерів країн-членів Євросоюзу.

Зобов’язання Європейського Союзу в галузі безпеки охоплюють передбачувану, довгострокову та сталу підтримку у сфері безпеки та оборони України.

Advertisement

Зокрема через місії Спільної політики безпеки та оборони (СПБО), а також більш широкі зобов’язання у сфері безпеки. Безпека, стійкість і підтримка оборони, а також макрофінансова, гуманітарна допомога, допомога у відбудові та реформах посилюватимуть одна одну.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Військова підтримка та зобов’язання щодо безпеки надаватимуться з повною повагою до політики безпеки та оборони певних держав-членів і з урахуванням інтересів безпеки та оборони всіх держав-членів.

Зі свого боку Україна зобов’язується:

  • продовжити реалізацію реформ, зокрема відповідно до свого шляху до Європейського Союзу, а також у сфері безпеки, розвідки та оборони. Це охоплює цивільний нагляд за Силами безпеки та оборони, ефективністю й прозорістю оборонних інституцій, а також зміцнення оборонної промисловості на основі Європейської оборонно-промислової стратегії;
  • посилити заходи прозорості та підзвітності щодо отриманої допомоги;
  • робити позитивний внесок у безпеку Європейського Союзу та його держав-членів, зокрема шляхом обміну інформацією та отриманими уроками, якщо це доречно.

Угода з ЄС не містить жодних згадок про майбутнє членство України в Альянсі та про його підтримку, оскільки до ЄС входять як позаблокові держави (Австрія, Ірландія), так і Угорщина, що загалом утримується від підтримки України.

Advertisement

З якими країнами Україна уклала безпекові угоди

2024 року Україна уклала вже 16 двосторонніх безпекових угод із західними країнами. Угоди у сфері безпеки були підписані з Великою БританієюНімеччиноюФранцієюДанієюКанадою, Італією, ПортугалієюФінляндієюНідерландамиЛатвієюІспанієюБельгієюШвецієюІсландієюНорвегією, Японією та США.