До державного бюджету України надійшов транш безумовного фінансування обсягом 1,9 млрд євро від Європейського Союзу. Кошти надали у межах програми Ukraine Facility, повідомляє пресслужба Мінфіну.

Україна вже отримала майже 2 мільярди у межах програми Ukraine Facility — подробиці

“Від початку повномасштабної війни ЄС надав Україні майже 35 млрд євро прямої бюджетної допомоги. Ці кошти сприяли підтримці макроекономічної стабільності, а також дозволяють забезпечувати фінансування пріоритетних бюджетних потреб”, — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Advertisement

За його словами, ЄС є ключовим партнером України, який продовжує відігравати вирішальну роль у пришвидшенні перемоги та зміцненні економічної стійкості країни.

Україна у 2024 році отримає 16 млрд євро від ЄС

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду з Євросоюзом, необхідну для отримання 50 млрд євро в межах Ukraine Facility. Це був останній крок для того, щоб програма запрацювала.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

"Цьогоріч за цією ініціативою Україна отримає 16 млрд євро", — зазначав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Цього року Україна вже отримала з Ukraine Facility транш на 6 млрд євро.

Програма Ukraine Facility — що відомо

Ukraine Facility — це чотирирічна програма підтримки, яка передбачає низку реформ і трансформацій, що наближають Україну до членства в Європейському Союзі.

Advertisement

Водночас це новий механізм, який об’єднує двосторонню підтримку, яку ЄС надає Україні, в один інструмент, забезпечуючи координацію та ефективність.

Він спрямований на підтримку макрофінансової стабільності, відновлення та модернізації, безперебійного обслуговування населення та мобілізацію інвестицій у приватний сектор.

Механізм створений як послідовний і гнучкий інструмент, адаптований до безпрецедентних викликів підтримки країни, яка перебуває у стані війни. Він спрямований на забезпечення передбачуваності, прозорості та підзвітності фінансування.