Служба безпеки України викрила двох начальниць російських центрів, які забезпечують примусову паспортизацію жителів Луганщини. Жінок притягнуть до відповідальності згідно до законів України, повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

СБУ викрила двох поплічниць РФ на Луганщині - що варто знати

«СБУ продовжує документування діяльності ворожих поплічників, які сприяють окупантам у незаконній паспортизації мешканців Луганщини та «інтеграції» захопленої території у правовий простір країни-терориста.

Advertisement

Слідчі повідомили про підозру двом очільницям так званих «МФЦ» («многофункциональных центров предоставления государственных и муниципальных услуг»), відкритих ворогом у Ровеньках та Слов’яносербську», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що фігурантки й раніше співпрацювали з росіянами в окупаційних владних структурах, а призначення на керівні посади в «МФЦ» обидві отримали у 2023 році.

СБУ схопила агента ФСБ, який шпигував за переміщенням бойової техніки ЗСУ
Більше по темі

СБУ схопила агента ФСБ, який шпигував за переміщенням бойової техніки ЗСУ

Його цікавили підрозділи ЗСУ, що рухалися автошляхами Вінницької та Черкаської областей.

Наразі вони допомагають РФ у легітимації їхньої «влади», нав’язуванні українцям російських паспортів та інших документів, державних сервісів РФ, втягуванні населення області у взаємодію з державними органами окупантів – МВД, Росреєстром, податковою службою тощо.

Advertisement

Яке покарання загрожує прихильницям Росії

Зловмисниці відповідатимуть перед законом за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 10 років ув’язнення та конфіскація майна.

Тривають слідчі дії, які проводить ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

 

СБУ викрила двох поплічниць РФ на Херсонщині та Харківщині

Служба безпеки України у травні затримала двох колаборанток у Харківській та Херсонській областях, які на початку повномасштабного вторгнення проводили активну агітацію за РФ. Жінки добровільно пішли на співпрацю з Росією під час окупації.

Advertisement

Одна із поплічниць РФ – експосадовиця відділення пошти в Ізюмі, яка після захоплення міста підтримала російські війська. За це росіяни призначили її до псевдоадміністрації РФ. Там вона очолила міську так звану “філію Роспошти”.

Друга зрадниця - колишня продавчиня з правобережжя Херсонщини , яка після захоплення регіону добровільно вступила до місцевого російського “виборчкому”, де її призначили секретарем.

На підставі зібраних доказів правоохоронці повідомили обом затриманим про підозру за чч. 5, 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Зловмисниці перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років тюрми.