Прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте офіційно призначили генеральним секретарем НАТО, повідомили в пресслужбі Альянсу.

Рютте обрали генсеком НАТО

"У середу (26 червня 2024 року) Північноатлантична рада прийняла рішення призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який замінить Єнса Столтенберга", – зазначається в повідомленні.

Марк Рютте стане до виконання своїх обов'язків на посаді генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року після того, як спливе термін повноважень Єнса Столтенберга, який очолював Альянс десять років.

Advertisement

Угорщина назвала умови підтримки кандидатури Рютте

Нагадаємо, що 7 червня угорський уряд повідомив, що підтримає Марка Рютте в тому випадку, якщо той перепросить за критичні висловлювання про Угорщину.

Рютте мав гарантувати, що Угорщина залишиться осторонь, якщо НАТО втрутиться в конфлікт за межами Альянсу. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що умовою підтримки кандидатури Рютте буде відмова від участі в операціях НАТО проти російських військ в Україні.

Більше по темі

"Wishlist озброєння": адміністрація Байдена критично оцінює план Зеленського

Адміністрація Байдена занепокоєна тим, що план перемоги Зеленського зводиться до прохання про надання зброї, не пропонуючи чіткого шляху до перемоги України.

Допомога Україні від Нідерладів – що відомо 

Військова допомога Україні з боку Нідерландів цьогоріч становитиме щонайменше 2 млрд євро, за словами Рютте. Так, підтримка від нідерландського уряду сягне 6,3 мільярда євро.

Advertisement

Як зазначається, Нідерланди роблять великий крок, підписуючи десятирічний безпековий договір з Україною. З боку уряду країни-партнерки це засвідчує довготривалу підтримку безпеки і свободи України.

Також Нідерланди долучились до чеської ініціативи щодо закупівлі та швидкого постачання боєприпасів Україні. Уряд спрямовує 250 млн євро для закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів.