Служба безпеки України повідомила про затримання на Буковині інформатора, який намагався вступити до окупаційних угруповань Росії.

СБУ затримала інформатора РФ – подробиці

Ним виявився 36-річний мешканець Чернівців, який два роки переховувався від мобілізації. За цей час він зв'язався з РФ та запропонував країні-агресору власну допомогу у війні проти України.

Після цього зрадник намагався встановити розташування складів із паливно-мастильними матеріалами на території міста та його околицях.

Advertisement

Інформатор використовував один із російських відеочатів, який контролюють російські спецслужби, а також писав у прокремлівських чатах про бажання приєднатися до ЗС РФ, щоб воювати проти України.

Фото: СБУ

СБУ схопила агента ФСБ, який шпигував за переміщенням бойової техніки ЗСУ
Більше по темі

СБУ схопила агента ФСБ, який шпигував за переміщенням бойової техніки ЗСУ

Його цікавили підрозділи ЗСУ, що рухалися автошляхами Вінницької та Черкаської областей.

Водночас він використовував анонімний акаунт під вигаданим нікнеймом.

Під час обшуків у помешканні затриманого співробітники СБУ вилучили 3 мобільні телефони, 2 ноутбуки, планшет і флеш-накопичувачі з доказами його розвідувально-підривної діяльності.

Яке покарання чекає на інформатора

Слідчі Служби безпеки повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Advertisement
  • ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 111 (закінчений замах на вчинення державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує до 15 років ув'язнення.

СБУ затримала в Дніпрі інформатора, який надавав геолокації ЗСУ у ворожий чат-бот

Ним був 36-річний блогер із обласного центру, який навесні цього року написав повідомлення у ворожий чат-бот, де запропонував свою допомогу у війні проти України.

Його цікавили місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ,  а також координати місцевих ТЦК та логістичних баз українських захисників.

Фігурант їздив містом і записував відео, в яких виступав на підтримку російських окупантів і закликав до насильницького захоплення влади в Україні.