Кошти від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у співпраці з Європейською комісією обсягом 1 млрд євро спрямують для українського бізнесу та відновлення місцевої критичної інфраструктури.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

ЄІБ та Єврокомісія нададуть 1 млрд євро для українського бізнесу

Президентка Групи ЄІБ Надя Кальвіньо, яка взяла участь у конференції разом із віцепрезиденткою ЄІБ Терезою Червінською, оголосила про підписання нових фінансових угод у межах двох програм гарантій ЄС для українських банків. 

Advertisement

"Вони передбачають залучення понад 1 млрд євро кредитів для підтримки малих та середніх підприємств (МСП) в Україні. Підписані з Європейською Комісією та підтримані бюджетом ЄС ці гарантії, зокрема, допоможуть МСП, які постраждали від війни, ветеранам, внутрішньо переміщеним особам, а також жінкам та молодим підприємцям, забезпечуючи ресурси для підтримки української економіки та створення робочих місць", – пояснили в Мінекономіки.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Як зазначається, ще 100 млн євро допоможуть відновити базові послуги в українських містах, зокрема постачання чистої води, та відбудова важливої соціальної інфраструктури, включно з лікарнями, соціальним житлом, школами та дитячими садками.

Advertisement

"Україна є членом нашої родини. І сьогодні у Берліні, разом із нашими українськими та європейськими партнерами, ми продемонстрували, що наша підтримка є непохитною. Ми оголосили про нові проєкти та партнерства з метою залучення інвестицій на суму понад 1 мільярд євро для підприємств, які постраждали від війни; для підтримки функціонування лікарень, шкіл та транспорту, а також для відбудови соціального житла, постачання чистої води та забезпечення енергії. Стійкість українського народу надихає. Подальша підтримка міжнародної спільноти також має вирішальне значення, і на ЄС можна покластися у цьому питанні", – наголосила президентка ЄІБ Надя Кальвіньо.

Advertisement

Програми JASPERS та InvestEU – що відомо

Також оголосили про розширення провідної консультативної програми ЄС JASPERS для України. Завдякиній запровадять новий консультативний пакет ЄС сумою 20 млн євро для підтримки українського уряду в підготовці інвестиційних проєктів на місцях та зміцненні технічного потенціалу для використання коштів відновлення, як зазначено в програмі співпраці, підписаної з українським урядом.

У Берліні також оголосили про план створення нового загальноєвропейського механізму гарантування експортних кредитів на суму 300 млн євро для підтримки МСП ЄС, які експортують в Україну. Він підпорядкований дочірній структурі Групи ЄІБ з управління ризиковим капіталом, Європейському інвестиційному фонду та Європейській Комісії в межах її ключової інвестиційної програми InvestEU.

Advertisement

"Тісно співпрацюючи з нашими українськими партнерами, ми розробили план дій, зосереджений на чотирьох ключових сферах: критична інфраструктура національного значення, місцева соціальна інфраструктура, зростання та стійкість МСП, а також посилення консультативної підтримки. Разом із Європейською Комісією ми зможемо досягти цього, використовуючи найкращі з наявних у нас фінансових інструментів, включно з фондом ЄІБ EU for Ukraine та програмою ЄС “Ukraine Facility” на суму 50 млрд євро", – додала віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська.