Німецькі проросійськи налаштовані законодавці бойкотували виступ Президента України Володимира Зеленського в Бундестазі у вівторок, заявивши, що він повинен припинити війну та досягти мирного врегулювання з Москвою, Euractiv.

Зеленського вперше запросили виступити перед парламентом Німеччини особисто після віртуального звернення у 2022 році під час візиту до Берліна, де він брав участь у третій Конференції з відновлення України. 

Однак більшість законодавців від ультраправої AfD і нової лівоконсервативної партії BSW бойкотували виступ Зеленського.

"Ми відмовляємося слухати спікера в камуфляжному костюмі", – заявили лідери парламентської групи AfD Аліса Вайдель і Тіно Хрупалла.

"Україні потрібен "мирний президент", який готовий вести переговори, щоб зупинилося вмирання і країна мала майбутнє", – додали вони.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Депутат від BSW Севім Дагделен сказав AFP, що їхнє рішення було "сигналом солідарності з усіма тими українцями, які хочуть негайного припинення вогню та вирішення шляхом переговорів, замість того, щоб бути насильно затягнутими президентом Зеленським як гарматне м’ясо для війни, яку неможливо виграти".

Advertisement

AfD і BSW виступають проти санкцій проти Росії та постачання західної зброї Україні. Обидві партії досягли значних успіхів на виборах до Європарламенту в Німеччині в неділю.

Зеленський дещо стурбований результатами голосування до Європарламенту

Відповідаючи на запитання чи стурбований він політичним напрямком Європи, раніше того дня Зеленський вислови застереження щодо проросійських змін у європейській політиці. 

"Мені, звичайно, важливо, щоб люди просто не голосували за проросійські популістські гасла. Я вважаю, що це небезпечно – не для України (…), а для їхніх країн", – сказав Президент України журналістам у Берліні під час спільного з канцлером Німеччини Олафом Шольцем спілкування з представниками медіа. 

Advertisement

Шольц зі свого боку додав, що "більшість громадян підтримує партії, які також погоджуються, що Україну потрібно підтримувати". 

У Бундестазі Зеленський пообіцяв припинити війну, але попередив про небезпеку прийняття мирної угоди на умовах Росії.

"Путін сам знищить будь-яку надію домовитися з ним. Він звик підкоряти", – сказав він депутатам у присутності Шольца та президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. 

"Чи дозволимо ми Росії продовжувати марш Європою, зневажаючи життя та народ? Ні, це наш спільний інтерес, щоб Путін програв", – зазначив Зеленський.