Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може підтримати кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря НАТО за двох умов.

Про це пише NOS, цитуючи Орбана.

Дві умови підтримки від Орбана

"Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вперше поставив чіткі умови, за яких він може підтримати кандидатуру прем'єр-міністра Рютте на посаду генсека НАТО", – зазначається в повідомленні.

Однією з умов Орбана є вибачення Рютте за критичні висловлювання про Угорщину.

Advertisement

Також прем'єр Угорщини бажає, щоб Рютте гарантував те, що Угорщина залишиться осторонь, якщо НАТО втрутиться в конфлікт за межами Альянсу. Орбан зазначив, що умовою підтримки кандидатури Рютте буде відмова від участі в операціях НАТО проти російських військ в Україні.

"Ми не хочемо брати участь у військових діях за межами території НАТО, ми повинні мати для цього можливість", – наголосив Орбан.

Більше по темі

"Wishlist озброєння": адміністрація Байдена критично оцінює план Зеленського

Адміністрація Байдена занепокоєна тим, що план перемоги Зеленського зводиться до прохання про надання зброї, не пропонуючи чіткого шляху до перемоги України.

Уряд Угорщини "переосмислює" своє членство в НАТО

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над "перевизначенням" статусу членства країни в НАТО, щоб вона могла потенційно відмовитися від поглиблення підтримки України з боку Альянсу.

Advertisement

За його словами, угорські юристи та офіцери працюють, щоб побачити, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території Альянсу.

Уряд у Будапешті вже є учасником двох місій Альянсу за межами його території – в Іраку та Косово. Але країни-члени НАТО також мають можливість відмовитися від будь-яких військових місій.