Польські фермери раніше, 4 червня, заблокували рух українських вантажівок на одній з ділянок українсько-польського кордону, а саме у пункті пропуску «Рава-Руська - Гребенне». Сьогодні ситуація не змінилися, польські протестувальники надалі блокують виїзд українських вантажівок. Про це пише Укрінформ, цитуючи речника Держприкордонслужби Андрія Демченка.

"Блокування триває. Без змін", - зазначив він, коментуючи ситуацію на КПП, кореспонденту агенції.

Advertisement

Польські фермери 4 червня відновили блокування вантажівок на КПП «Рава-Руська - Гребенне».

4 червня польські фермери заблокували вантажну ділянку в пункті пропуску «Рава-Руська - Гребенне». Триває повна зупинка руху вантажних автомобілів на виїзд з України.

Раніше прикордонники повідомляли, що під час блокування вантажної ділянки в ПП «Рава-Руська - Гребенне» у напрямку на вʼїзд в Україну польська сторона пропускатиме не більше 24 вантажівок на добу (два запуски по 12 авто) і до 4 автомобілів на годину з гуманітарними вантажами.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Пропуск решти категорій транспортних засобів в обох напрямках буде здійснюватися постійно.

Блокування кордону польськими фермерами – що відомо

Варто нагадати, що протести фермерів із перекриттям прикордонних пунктів пропуску тривали з 9 лютого цього року.

Advertisement

Тоді вони відновилися після двомісячної блокади українського кордону польськими перевізниками.

Загалом, вимоги польських фермерів протягом усього часу протестів/блокування кордону з Україною - це мікс спротиву загальноєвропейській "Зеленій угоді" (Green Deal) і страху перед масовим банкрутством через неможливість конкурувати з українським збіжжям.

Через блокування польськими фермерами польсько-українського кордону український експорт агропродукції до ЄС був фактично заблокований, збитки України наростали. Лише за лютий цього року Україна втратила понад 7 млрд грн митних платежів.

Через декілька місяці, в ніч проти 29 квітня поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Advertisement

Втім, вже 10 травня відбувся одноденний страйк польських протестувальників перед пунктом пропуску «Долгобичув - Угринів»

Після розблокування кордону польськими фермерами відбулося збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20% за даними українського Мінагрополітики.

Відбулися й  переговори між аграрними міністерствами й аграрними асоціаціями України на Польщі, «де вдалося на цифрах пояснити, що не український фермер є проблемою для польського фермера».

Однак ситуація, яка зараз склалася на КПП «Рава-Руська - Гребенне» свідчить, що всі залучені до історії сторони досі не досягли компромісу.

Advertisement