Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Королівства Швеція Ульф Крістерссон у Стокгольмі підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Швеція надасть Україні допомогу на суму 75 млн шведських крон

Як зазначили в ОП, Швеція надасть нашій країні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що приблизно становитиме 2,2 млрд євро на рік.

"Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням. Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні", – наголосили в Офісі Президента.

Advertisement
Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Також Швеція надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, щодо яких партнери також опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва.

"Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням", – пояснили в ОП.

Advertisement

Як пояснили в ОП, в угоді є окремі пункти, що стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків та притягнення Росії до відповідальності, а також допомоги Україні у відновленні, відбудові та захисті критичної інфраструктури.

Швеція може передати винищувачі Gripen Україні після F-16

Швеція, можливо, передаватиме Україні свої винищувачі Gripen після того, як до України потраплять літаки F-16. 

Про це повідомив Укрінформ, цитуючи голову МЗС Швеції Тобіаса Більстрема.

"Ми не постачатимемо наразі шведські Gripen, оскільки меседж від коаліції F-16 такий: інтеграція одночасно двох типів літаків буде складною. Тому, можливо, Gripen, буде надано після F-16 і коаліція виконає свою роботу", – пояснив Більстрем.

Advertisement

Також він зазначив, що шведський уряд запропонував Україні альтернативу: надати два літаки виявлення та спостереження, що є "важливим доповненням для коаліції F-16, оскільки це надає Україні можливості, яких їх бракує".

За словами Більстрема, Київ може застосувати зброю, яку їй передає Стокгольм, "без жодних обмежень", але з дотриманням норм міжнародного гуманітарного права.

"Українці самі визначають, як себе захищати. Росія порушила міжнародне право, напавши на Україну, тому вони мають право на самозахист", – повідомив Більстрем.

Україні необхідні винищувачі Gripen

Український посол у Стокгольмі Андрій Плахотнюк заявив, що Україна все ще хоче отримати ці бойові літаки навіть після заяви очільника Міноборони Швеції про призупинення постачання винищувачів.

Advertisement

Про це повідомляв Плахотнюк в інтерв'ю шведській інформагенції TT.

За його словами, меседж президента Володимира Зеленського під час його візиту до Швеції в серпні минулого року залишається твердим і сьогодні. Україні потрібен Gripen, боєприпаси, системи протиповітряної оборони, – все, щоб захистити життя українців.