Євросоюз не має потреби продовжувати транзитні контракти з російськими газовими компаніями.

Про це повідомляє Укрінформ, цитуючи пані єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

ЄС не продовжуватиме транзитну угоду з Росією 2019 року

"Транзитна угода, що дозволяє експорт російського газу та його доставку через український маршрут, була продовжена у 2019 році терміном на п’ять років. Це означає, що дія цього контракту завершується наприкінці цього року. Я відвідала Київ кілька тижнів тому і я була дуже чіткою у спілкуванні з нашими українськими партнерами. Європа готувалася до цього моменту, коли транзитна угода припинить дію, вже протягом більш ніж двох років", – пояснила пані єврокомісар.

Advertisement

Як зазначається, Європа знайшли альтернативні шляхи постачання, і з боку ЄС немає жодної необхідності звертатися із запитом до українцівдля залучення до будь-яких перемовин із російськими компаніями.

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії
Більше по темі

Боррель засудив постачання іранських ракет Росії

ЄС розглядає постачання балістичної зброї Росії як пряму загрозу для європейської безпеки.

Росія продає свою нафту в ЄС через Туреччину

Росія експортує пальне до ЄС завдяки перемаркуванню нафтопродуктів за допомогою Туреччини.

Про це писало Politico.

Як зазначалося, ця схема можлива завдяки обхідному шляху в санкціях Брюсселя, який дозволяє ввезення "змішаного" палива в ЄС, якщо воно позначене як неросійське. Це лазівка, що принесла Москві до 3 мільярдів євро з трьох портів за 12 місяців після того, як ЄС заборонив російське паливо в лютому 2023 року.

Advertisement

Також у період з лютого 2023 року по лютий 2024 року Туреччина збільшила закупівлі в Росії на 105% порівняно з попереднім роком. За той самий період експорт пального з Туреччини до ЄС зріс на 107 відсотків. 

"Газпром" провалив спробу замінити європейський ринок на азійський

Цього року  компанія оголосила про річний чистий збиток у розмірі 7 мільярдів доларів, перший з 1999 року, після різкого падіння торгівлі з Європою.

Про це писали в Reuters.

Як повідомлялося, у 2022 році Росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 мільярда кубометрів газу. Обсяг знизився ще на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів минулого року. Враховуючи ціну 286,9 доларів за 1000 кубометрів й експорт Газпромом газу в 22,7 млрд кубометрів минулого року, загальна вартість газу компанії, проданого Китаю, могла досягти $6,5 млрд за весь 2023 рік. 

Advertisement