Російський пропагандиський телеканал “Первый” в ефірі своїх так званих новин оприлюднив сюжет про нібито канадійських найманців у лавах Збройних Сил України.

Що демонструється в сюжеті російського телеканалу

У сюжеті російський військовий на камеру показує нібито канадійські шеврони і прапор, який вони знайшли на українських позиціях.

Відео записали нібито на окупованій території Донецької області [у так званій "Донецькій народній республіці" (ДНР)].

Advertisement

Скріншот із російського сюжету про нібито найманців із Канади

“Були знайдені трофеї у “двохсотих” українців - шеврони. Шеврон України, шеврони Канади. Виходить, канадійські шеврони, герб”, - каже солдат армії РФ у відеорепортажі телеканалу “Первый” та демонструє на камеру нібито шеврони канадійських найманців.

Заяви Росії про завданий нею
Більше по темі

Заяви Росії про завданий нею "нищівний" ракетний удар по українській авіабазі виявилися дещо перебільшеними

Докази того, що українські літаки дійсно були пошкоджені, малопереконливі, а от докази звичних для росіян маніпуляцій зображеннями та дезінформації набагато переконливіші.

“Присутність найманців у лавах ЗСУ вже давно ні для кого не секрет”, - каже журналіст у сюжеті.

Момент із шевронами транслювався лише у випуску, що вийшов для трансляції на далекосхідні регіони. Згодом його вирізали, і під час показу в центральній частині Росії його вже не було.

Advertisement

Kyiv Post перевірив достовірність інформації, поширеної російськими пропагандистськими новинами.

Російський найманець переплутав октаграму з канадійським кленовим листом

Виявилося, що символіка, яку російські військовослужбовці видали за канадійську, - це прапор і герб Удмуртської республіки, що входить до складу Російської Федерації та є частиною Приволзького федерального округу.

Скріншот із російського сюжету

Зазначимо, що на прапорі Удмуртії зображена червона 8-кутна зірка (октаграма), яку військовий РФ, ймовірно, сплутав із канадійським кленовим листом.

Advertisement