Ексдепутат України та кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук, який після обміну полоненими у вересні 2022 року живе в Москві, бере участь у переділі власності в Росії та на тимчасово окупованих територіях України. Медведчук має, як мінімум, три джерела доходу: нафтові родовища в Сибіру, нерухомість і земельні ділянки у Москві та донецька металургія.

 

Про це йдеться в розслідуванні журналістів російського проєкту «Система».

Advertisement

 

Незадовго до початку повномасштабної війни в Україні контроль над експортом вугілля в регіоні перейшов від українського бізнесмена Сергія Курченка, який живе в Москві, до компанії "Донське вугілля", яку пов'язують з Медведчуком. З колом Медведчука пов’язують і логістичну компанію "Флоранс", яка надає послуги з логістики щодо перевезень вугілля, коксу, чавуну, сталі.

«Ми прикопаємо їх прямо там» - росіянин про тактику Москви не платити за загиблих солдатів
Більше по темі

«Ми прикопаємо їх прямо там» - росіянин про тактику Москви не платити за загиблих солдатів

Російських військових, які загинули на фронті, часто закопують, щоб вважати їх безвісти зниклими. Це дозволяє не виплачувати компенсації родинам, що вигідно російській владі.

 

У жовтні 2023 року наближений Медведчука став співвласником компанії "Індустріальні інновації". Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізної руди в регіоні.

Advertisement

 

Також повідомляється, що наприкінці минулого року та восени 2023-го дві російські нафтові компанії, «Каюм нафта» у Ханти-Мансійському автономному окрузі та «Дулісьма» в Іркутській області, зазнали силового захоплення. Обидві ці події розслідувачі пов'язують з Медведчуком.

 

Журналісти зазначають, що українського ексдепутата захищає Генпрокуратур РФ, а заробляти допомагають структури, повʼязані з впливовим главою "Роснефти" та давнім знайомим Путіна Ігорем Сєчіним.

 

З усього цього журналісти "Системи" роблять висновок, що Медведчук став "новим бенефіціаром економіки Донбасу", витіснивши з регіону колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

Advertisement

 

Медведчук та його родина, як пише "Система", мають інтереси і в Москві. На початку 2021 пов'язана з Медведчуком компанія купила за 500 мільйонів рублів ($5,5 млн) площі в одному з найдорожчих хмарочосів "Москва-Сіті".

 

Також дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею п'яти гектарів землі на Лужнецькій набережній та чотирьох гектарів землі поряд із колишнім заводом ЗІЛ у Москві. Ці ділянки належали московському підприємству "Геліймаш", яке розробляє кріогенні системи для Міноборони Росії та Роскосмосу. Дружина Медведчука отримала їх у 2020 році, коли стала співвласником заводу "Геліймаш