Президент США Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін домовилися відновити зв’язки між двома країнами у військовій сфері на своєму першому за рік саміті в середу, не дивлячись на те, що Байден дещо відійшов від сценарію замирення, заявивши, що все ще вважає Сі «диктатором».

Лідери потиснули один одному руки та прогулялися в саду в історичному маєтку в Каліфорнії під час чотиригодинних переговорів, які мали на меті запобігти переростанню напруженості між найбільшими економіками світу у справжній конфлікт.

Advertisement

Вони також погодили, що Китай припинить виробництво інгредієнтів препарату фентаніл, відповідального за велику кількість смертей через зловживання опіоїдами в Сполучених Штатах.

Але Сі та Байден не дійшли згоди, обговорюючи найбільш болюче питання у взаємних відносинах – питання Тайваню, а президент Китаю порадив своєму американському колезі припинити озброювати владу острова й додав, що возз’єднання Тайваню з континентальним Китаєм «не зупинити».

Пентагон назвав перелік зброї пакета допомоги Україні на 2,4 млрд доларів
Більше по темі

Пентагон назвав перелік зброї пакета допомоги Україні на 2,4 млрд доларів

Пакет містить боєприпаси для ППО та "повітря-земля", БпЛА та інше комплектувальне обладнання.

Пекін давно заявляє претензії на суверенітет над цією острівною демократією й не виключає можливості силового захоплення Тайваню.

Advertisement

Лідери двох супердержав не зустрічалися особисто після переговорів на Балі в листопаді 2022 року, а відносини між країнами погіршилися після того, як у лютому цього року Сполучені Штати збили ймовірно шпигунську китайську повітряну кулю.

Але Байден сказав на прес-конференції в маєтку Філолі в Каліфорнії, що його переговори з Сі, якого він знає з 2011 року, були «одними з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали».

«Він диктатор»

Сполучені Штати будуть «рішуче», але «відповідально» конкурувати з Китаєм, який стає дедалі наполегливішим, «щоб він не втрапив у конфлікт, зокрема випадковий конфлікт», додав американський президент.

Advertisement

«Ми з ним домовилися, що кожен з нас може взяти трубку, зателефонувати напряму, і нас негайно почують», – сказав Байден.

Він також додав, що крок у напрямку відновлення високого рівня зв’язків між військовими США та Китаю, які останній перервав після того, як тодішня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у 2022 році, є «критично важливим» для уникнення можливих конфліктів.

Сторони також домовилися обговорити проблеми, пов’язані з використанням штучного інтелекту, та поглибити співпрацю щодо протидії змінам клімату напередодні конференції COP 28 у Дубаї наступного місяця.

Але день старанно відлаштованої дипломатії завершився не надто дипломатичним зауваженням, коли Байден зійшов зі сцени після своєї прес-конференції.

Advertisement

«Ну, ви ж знаєте що так і є», – сказав Байден, коли репортер запитав у нього, чи буде він і далі називати Сі диктатором, як це сталося в червні (коли таке твердження викликало гнівну реакцію Пекіна).

«Я маю на увазі, що він диктатор у тому сенсі, що він керує країною, комуністичною країною, яка базується на формі правління, абсолютно відмінній від нашої».

Дипломати витратили місяці, намагаючись організувати зустріч лідерів супердержав, а потім домовилися про найдрібніші деталі зустрічі в ексклюзивному маєтку, в якому у 1980-х роках проходили зйомки американського серіалу «Династія».

Ретельно продумана символіка зустрічі включала рукостискання на червоній доріжці, делегації, які сиділи по різні боки величезного столу, а кульмінацією стало те, що Байден і Сі спільно прогулялись садом маєтку.

Advertisement

Обидві делегації мали спільний обід, на якому подавали равіолі з рікоттою та курку з естрагоном та золотавим рисом.

«Припиніть озброювати Тайвань»

Сі та Байден привітали журналістів під час прогулянки садом, і Байден підняв обидва великі пальці, коли його запитали, як пройшли переговори.

Раніше китайський лідер наголошував, що «повертатися один до одного спиною не можна», і сказав, що «планета Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху».

Байден і Сі також обговорили війни в Україні та в Газі, в яких їхні країни підтримують протилежні сторони.

Advertisement

Але після переговорів Сі також сказав жорсткі слова на адресу Байдена, зокрема щодо Тайваню.

«США повинна припинити озброювати Тайвань і підтримати мирне возз'єднання Китаю», – сказав Сі, адресуючи це Байдену, згідно з повідомленням міністерства закордонних справ Китаю.

«Китай здійснить возз'єднання, і це неможливо зупинити».

Росія, партнер Китаю в тому, що Вашингтон розглядає як зростаючий авторитарний альянс, привітала зустріч двох лідерів, а Кремль назвав їхні переговори «важливими для всіх».

Те, що Байден і Сі робили після завершення саміту, висвітлило їхні пріоритети в питанні «відповідальної конкуренції».

Байден виступив на вітальному прийомі форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АРЕС) у Сан-Франциско, ключовій зоні впливу Сполучених Штатів.

Сі, чия країна намагається підтримати економічне зростання після пандемії COVID, тим часом влаштовував спільну вечерю з представниками США.