У Білому домі заявили, що передача Україні американських літаків F-16 буде довготривалою роботою. Мовляв, потрібно навчити пілотів, розгорнути інфраструктуру та налагодити обслуговування. 

Про таке сказав координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє Укрінформ.

«До появи реактивних літаків в Україні та їх інтеграції у повітряний флот пройде певний час. І йдеться не лише про функцію передачі авіаційних платформ. Але, як уже згадувалося, і про відповідну підготовку пілотів, а також про налагодження всіх зусиль з технічного обслуговування, матеріально-технічного забезпечення та підтримки», - розповів представник Білого дому. 

Advertisement

Він зазначив, що США допомагають союзникам прискорити процес. Зокрема, разом з іншими країнами розробляють програму навчання українських пілотів.

США надіслали $5,55 млрд на зброю та обладнання для України
Більше по темі

США надіслали $5,55 млрд на зброю та обладнання для України

Йдеться про кошти, виділені в межах закону про додаткові асигнування на безпекові потреби України.

Окремо вказують на необхідність мовної підготовки фахівців. 

«Є англомовний компонент, який ми не можемо ігнорувати, тому що всі технічні посібники - англомовні, а також усі елементи керування всередині літака - англомовні, тому пілоту потрібно мати принаймні певні базові знання мови, щоб мати можливість просто потрапити туди та літати», - сказав Кірбі.

Advertisement

Водночас у Білому домі заявили, що відкриті до навчань українських пілотів на F-16 на своїй території - тоді, коли «потенціал для навчання в Європі буде досягнуто».