Президент США Джо Байден заявив у Гельсінкі, що Україна вступить у НАТО, але після закінчення війни з Росією.

 

Про це пише The Times.

 

Американський лідер прибув до Фінляндії одразу після саміту НАТО у Вільнюсі, де провів мінісаміт із лідерами урядів інших скандинавських країн — Данії, Норвегії, Швеції та Ісландії. На спільній прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністе журналісти запитали главу США, чи не призведуть слова про вступ України до НАТО після закінчення війни з Росією, до того, що Путін вирішить затягувати конфлікт.

Advertisement

 

"Ніхто не може вступити в НАТО, поки йде війна, тому що це гарантувало б Третю світову війну", - відповів американський лідер.

 

"Путін вже програв війну. Путін має реальну проблему. Як йому рухатись далі? Що йому робити? Він може просто сказати: "Я йду". Якої угоди досягнуть зрештою, залежить від Путіна і від того, що він вирішить зробити. Але немає жодної можливості, щоб він виграв війну в Україні. Він уже програв цю війну", - наголосив президента США.

Пентагон назвав перелік зброї пакета допомоги Україні на 2,4 млрд доларів
Більше по темі

Пентагон назвав перелік зброї пакета допомоги Україні на 2,4 млрд доларів

Пакет містить боєприпаси для ППО та "повітря-земля", БпЛА та інше комплектувальне обладнання.

 

Байден не вважає, що Путін може застосувати ядерну зброю. Раніше ж він називав загрозу застосування Росією цієї зброї "реальною". Він нагадав, що не лише Захід, але й Китай застерегли російського диктатора від цього.

Advertisement

 

"Я не думаю, що є реальна перспектива використання Путіним ядерної зброї. Не лише Захід, а й Китай та решта світу сказали: "Не вдавайтесь до цього. Не робіть цього", - зауважив американський президент.

 

Крім того, він прокоментував невдалу спробу заколоту у Росії, яку організував лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Байден сказав, що не знає ні про місцеперебування Пригожина, ні про його нинішні відносини з президентом РФ, але жартома застеріг лідера "вагнерівців" від можливого отруєння.

 

"На його місці я був би обережний з тим, що я їм. Я б стежив за своїм меню", - пожартував американський лідер.

Advertisement